12 bonte voorspellingen — en wat daar (niet) van terecht is gekomen

Jos van Essen
5 min readMar 29, 2020

--

In de laatste weken van 2019 plaatste ik hier een blog met daarin 12 bonte voorspellingen voor 2020. Nu het jaar nogal anders dreigt te verlopen leek het me leuk om even te bekijken welke van deze voorspellingen nog kloppen en vooral: wat er anders zijn gelopen (spoiler: vrij veel).

Van Owned naar Earned

Toen ik dit in 2019 op papier zette had dit een nogal luchtig randje maar we zijn inmiddels op het punt dat social media zorgt voor zowel positieve- als negatieve zaken:

  • (Nep) nieuws verspreid zich via de sociale kanalen
  • Via social media wordt het eenvoudiger om elkaar te vinden om bijvoorbeeld gezamenlijke hackathons te organiseren om het COVID19 virus te bestrijden
  • Artsen en wetenschappers werken samen in publiekelijke — wetenschappelijke — documenten die op Google Docs worden gedeeld.

Kortom: het internet in optima forma (afgezien van dat nepnieuws).

Aansluiting op populaire internetcultuur

Het is natuurlijk niet de tijd om popi-jopi te doen, maar je kunt met je bedrijf wel wendbaarheid tonen. Bijvoorbeeld door je productie aan te wenden om noodzakelijke apparatuur te maken zoals het Schotse Brewdog dat aan de slag ging met handzeep:

Of de megaslimme campagne van Netflix: you should have stayed at home:

De blauwe megafoon

Er was goed nieuws voor Facebook toen Elisabeth Warren uit de race stapte voor de presidentsverkiezingen: zij wou namelijk eerder dat Facebook in stukken werd geknipt.

Op het blauwe, het zegmaar oorspronkelijke, kanaal is het in mijn timeline in ieder geval al maandenlang doodstil. Het lijkt er op dat ook de product managers van Facebook zelf niet meer helemaal in deze propositie lijken te geloven want de kinderachtige methodieken om je ‘aan’ te krijgen op het platform zijn grotendeels verdwenen. Daarintegen lijkt Instagram wel prima te presteren. Facebook heeft in tijden van corona-crisis vooral veel PR werk te doen, dus het zou ze sieren wanneer ze met een dik pak aan écht werkende maatregelen kwamen. De $25 miljoen dollar die Zuckerberg er persoonlijk in stopt is niet zoveel meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Ter vergelijking: als je jaarlijks 80.000 euro verdient en 40 euro hebt overgemaakt aan een goed doel ga je hier ook niet over opscheppen. Exact deze ordergrootte is de gift van Zuckerberg.

Snap wordt eindelijk gekocht door Google

Met de komst van Tiktok hoor ik eigenlijk nog weinig van Snapchat. Over het aandeel is inmiddels natuurlijk geen zinnig woord meer over te zeggen, maar begin januari zag het er nog redelijk rooskleurig uit. De aankoop kan nog steeds, mits Snap laat zien dat ze zichzelf belangrijk kunnen houden. De gimmicks van de vele filters en gekke hoedjes is nu wel weg.

Elektrisch rijden

Over elektrisch rijden schreef ik dat de prestaties van Tesla nog steeds op flinke afstand zijn van de rest. Over de ID.3 van Volkswagen doen al lange tijd hardnekkige geruchten de ronde dat de software met enorme problemen zit. Met een geplande lancering van halverwege 2020 is dit waarschijnlijk geen gunstig nieuws voor Volkswagen.

Apple

Met de stores gesloten en de problemen met de fabrieken in China zal Apple een lastig jaar krijgen. Uiteraard is er voor Tim Cook nog steeds geen enkele reden tot zorg en komt er een nieuwe lijn aan Macbooks aan, met de goed ontvangen Macbook Air voorop. Als Apple nu ook z’n slag weet te slaan in de battle met Netflix en Disney om de streaming kijker dan ziet alles er rooskleurig uit.

Disney

In mijn voorspelling melde ik nog dat CEO Bob Iger prima ideeen heeft, en prompt stapt ie op. Sluiting van de parken of niet: de komende maanden kan men op de bank bewijzen of Disney+ de juiste content heeft om ook vast te houden. De lineup met Actie en Classics is in ieder geval prima. Nu is het te hopen dat Netflix steekjes laat valen.

Spotify

Ik denk dat Spotify weinig baat heeft bij de quarantaine maar er is verder nog steeds geen enkel probleem aan de horizon: ze zijn de defacote standaard als het gaat om het streamen van muziek. En dat gaat in 2020 ook niet veranderen. Dit was makkelijk.

Podcasts

Alle cool people zijn inmiddels gestart met hun eigen podcast. Dat is zowel goed- als slecht nieuws. De vragen die ik in de vorige blogpost hadden zijn eigenlijk nog niet zo goed beantwoord:

Hoe vind ik nieuwe content? -> ontdekken
Hoe vind ik tijd voor nieuwe content -> schaarste

Mainstream media is inmiddels massaal gestart met het produceren van podcast content, een interessant fenomeen op zichzelf. Ik denk dat ik 2020 het jaar van de podcast doop: een jaar dat podcasts zichzelf moeten bewijzen als volwaardig interessant medium.

Abonnementen

Veruit de meeste nieuwsmedia stopten met hun paywall om nieuws vrijelijk toegankelijk te houden. Dat is als uitgever ook het enige juiste antwoord: je primaire taak is altijd om zo goed mogelijk te informeren.

Gedurende de quaraintaine is er meteen ook de slag om de beste webcast software. Zoom heeft een vrij compleet pakket, maar blijkt op het gebied van privacy steken te laten vallen.

Google had altijd een sterk initiatief met Hangouts, die ze gedurende crisisheid gratis verder hebben uitgebreid en ook Microsoft heeft de boel goed op de rit met Microsoft Teams, een Slack en Skype clone in één. Over Slack gesproken: mijn vermoeden is dat Slack het dit jaar nog lastig gaat krijgen omdat (digitale) workplaces erachter komen dat Slack geen effectieve manier van teamcommunicatie is.

Digitaal welzijn

Mijn stille hoop is dat de coronacrisis ons ook in staat stelt om tussen de bedrijven door te evalueren wat onze excacte relatie is met werk. En hoe we hier in combinatie met het runnen van een gezin invulling in willen geven. Ik zie in ieder geval steeds meer collega’s die hun kinderen niet meer wegjagen uit conference calls, maar ze vrolijk op schoot nemen. Een teken dat werk en prive net zo naadloos door elkaar kan lopen als we zelf maar willen

E-commerce

Het viel me op dat ik in m’n voorspellingen de komst van Amazon helemaal had gemist. Die komst was precies 1 ochtend wereldnieuws, en daarna grotendeels vergeten. Wel gebeurde er in tussentijd vreemde dingen met Coolblue, die even volledig stopten met advertising maar nu weer terug lijken.

Corona is vooral voor de supermarkten een pittige uitdaging om de winkels soepel te laten lopen, maar ook de bezorgdiensten onder spanning te laten presteren. Met het wegvallen van de dienstverlening voor restaurants en bedrijven is er nu wat schuiving gekomen in de capaciteit, maar alsnog slaagt de AH er niet in een open slot te hebben voor bezorging binnen 7 dagen. Capaciteitsgebrek zou hier ten grondslag aan kunnen liggen, dus de eerste grootgrotter die ofwel effectiever kan bezorgen (Picnic?) ofwel nog meer schaal heeft (Jumbo?) zal nu grote stappen kunnen maken. Daarnaast heeft last-mile delivery een nieuwe dimensie gekregen in Nederland, met bijvoorbeeld de komst van Dropper waarmee je voor €5,- on-demand boodschappen bezorgd kunt krijgen.

--

--