Customer development in de praktijk: hoe we in een halve dag een werkend product bouwden

Jos van Essen
4 min readJan 18, 2018

--

Minuut 1: Op het centraal station stond een witte man in verwassen hoodie. Hij stapte op me af en haalde luidruchtig z’n neus op. ,,Heb jij toevallig een eurootje voor het slaaphuis ofzo?’’

Ik keek m kort aan: spierwit met grote rooddoorlopen ogen. ‘Nee sorry’ mompelde ik. Snel zocht ik m’n fiets in de stalling.

Minuut 2 tm 3: Het slaaphuis is natuurlijk een perfect excuus, bedacht ik op de fiets. Maar dit was hoogstwaarschijnlijk een dugsverslaafde op zoek naar z’n volgende kick.

Minuut 3: Ik stuur een mail naar het slaaphuis met een idee, en of ze interesse hebben.

Minuut 4 tm 7: Met Roel Boer sta ik op een kerstborrel te praten over z’n startup Nocks te praten. Waarom maken we geen app waarmee mensen geoormerkt geld kunnen doneren dat direct naar het slaaphuis gaat?

Minuut 8 tm 12: er haken nog wat mensen aan met meer ideeën zoals Sebastiaan en Douwe. Die hebben ook weer nuttige contacten waar we iets mee moeten. Ook veel productideeën waar we nu nog niet zoveel mee kunnen.

Nieuwjaar 2018

Ik staar naar een experiment-board en besluit tot de volgende setup:

Klant: mensen die in principe openstaan om daklozen te helpen
Probleem: Durven geen geld te geven uit angst mee te helpen aan een verslaving

Ik heb een aantal mensen wat vragen hierover gesteld, maar het gaat wellicht sneller in een Typeform.

Minuut 12 tm 25: formulier gebouwd in Typeform.

Ook meteen maar een foto, want dat maakt het wat echter. Doel: minmaal 30 responses waarmee minimaal 20 aangeven dat ze verslaving als reden hebben om niet te doneren. Een hoog getal, maar de angst moet terecht zijn

Minuut 25 tm 30: Via Twitter (lokale) wethouders zoeken met enig bereik. Tweets inplannen via Buffer. Tom Rustebiel (D66) retweet mijn tweet, zorgt voor extra bereik.

Minuut 30: 12 responses verzameld, gaat de goeie kant op maar we hebben er nog flink wat nodig voor de 30. Morgen op Facebook zetten. 6 van de respondenten geven drugs of verslavingen aan als reden om niet te geven. Bemoedigend (en treurig, maar vanuit een productperspectief is het gunstig).

Minuut 31 tm 35: overleggen met Sebastiaan. Hij deelt de enquete ook in zijn netwerk. We zitten nu op 23 responses. We moeten ook nog een maatschappelijke organisatie spreken: daarmee hebben we een goede proxy naar de daklozen zelf (die het product moeten gebruiken). Sebastiaan kent iemand van Straatwijs. Dat lijkt me een uitstekend startpunt voor de validatie aan klant-zijde.

Minuut 35 tm 45: analyseren resultaat. Yes, de 30 zijn binnen! Nu snel kijken of de hypothese klopt.

Bijna 2/3 van de respondenten komt uit de stad Groningen of omstreken (Haren, Rolde, Onderdendam, Assen). Dat is opzich mooi want hier willen we ook van start.

60% van de respondenten geven wel eens iets aan een dakloze, 40% doet dat nooit.

Hoe vaak heb je de afgelopen 3 maanden iets gegeven?
Gemiddeld genomen precies 1,5 keer.

Wat is de belangrijkste reden om niks te geven?
Drank, drugs en verslavingen worden door 12 mensen genoemd. Dat is 36% en dus nog niet de beoogde 50%. Echter: er zijn ook een flink aantal antwoorden die inzoomen op andere problemen die we fixen, namelijk:

  • geen cash geld bij me (9%)
  • Geld komt niet op de goede plek (9%)
  • Geld lost de problemen niet op (9%)

Andere redenen genoemd: ‘woon op het platteland, daar zijn geen daklozen’ en ‘als de dakloze onvriendelijk of opdringerig is’. Ok.

Conclusie: op basis van de antwoorden denk ik dat we voorzichtig kunnen concluderen dat de wil er best is om te helpen (60% doneerde). Het aantal donaties is met 1,5 nog niet erg hoog, en de redenen hiervoor zijn dus onder andere angst voor verslavingen bij de gedoneerde (36%). Hier kunnen we wel mee verder denk ik.

**update 15 januari**

Minuut 45 tm 60. Gebrainstormd (via Slack) over een naam. Naam gekozen: het wordt Luk. Er zijn overigens ook nog twee nieuwe teamleden aan boord gekomen: Harco van Paperblue en Arnoud van Buenaparte. Zij gaan gezamelijk het verhaal en de stijl van Luk maken.

Minuut 60 tm 75. Met Sebastiaan gebrainstormd over de mogelijke oplossingsrichtingen. Via blockchain lijkt omslachtig omdat we dan bijvoorbeeld met Gulden veel koersverschillen hebben. Dat is onhandig.

Minuut 76 tm 80. Idee uitgedacht dat behoorlijk goed — en nagenoeg zonder interface — kan functioneren. Nu de banken mailen.

Minuut 80 tm 82. Knab en Bunq gemaild. Knab omdat een deel van het team daar klant is (tot volle tevredenheid) en Bunq omdat ze een fenomenale API hebben die dit zeker kan.

Now we wait. Bijna anderhalf uur bezig. Dit kan nog wel eens krap worden vrees ik.

*update 23 februari**

Oei, dit heeft te lang stil gelegen, maar daar zijn we weer.

Gesprek met Eline gehad van straatwijs. Haar bevindingen:

  • Slechts een klein deel van alle daklozen bedelt
  • Het is wellicht wel heel slim om ook verkopers van de daklozenkrant zo’n pas te geven zodat ze ook met pin transacties kunne doen 👍
  • Of bijvoorbeeld straatmuzikanten

Ze vond het een heel goed idee en ze denkt dat het t beste is om in context te gaan testen. Lijkt me ook uitstekend plan.

Ondertussen is Douwe aan de slag gegaan met groenergroningen.nl. Hier komt een gids welke winkels en instanties meedoen.

edit: via de socials ontving ik twee mensen die ook aangaven dat ze niet erg precies waren in hun antwoorden maar dat drugs en verslavingen wel degelijk meespeelden in hun beslissing. Dat maakt bovenstaande dus 46% en daarmee zitten we behoorlijk tegen de 50%.

--

--