Mijn 12 bonte voorspellingen voor 2020

Jos van Essen
6 min readNov 25, 2019

[Aanvulling 30 maart 2020: Aangezien het jaar nogal anders verloopt dan ik hieronder voorspel heb ik een nieuw stukje geschreven. Deze kun je hier verder lezen.]

Ik vind het leuk om dingen te voorspellen, en er vervolgens spectaculair naast te zitten. Dat gebeurt ook nogal vaak. Ik zei ooit over de iPhone dat ik me niet kon voorstellen dat een touch interface echt dominant zou worden. Ik zat er compleet naast over de introductie van de App Store. Ik overschatte RSS feeds. De lijst is te lang om op te noemen. Wees gewaarschuwd.

Van owned naar Earned channels

De belangrijkste creators al in 2018 hun imperium op YouTube of Instagram. En soms op nieuwere kanalen zoals Twitch. Soms beschaamden ze traditionele advertising zoals deze Youtuber die de sales van L’Oreal deed skyrocketen en daarmee shop-platform Shopify offline haalde.

Daarintegen werd het beroep ‘influencer’ nog verder onder de loep genomen: want wie- of wat influenced zo iemand nou? En met welk doel? Wannabe-influencers die de boot hebben gemist hebben het nu over micro-influencers; het idee dat je op een bepaald onderwerp heel influencial kan zijn. Dit geloof ik wel, zie bijvoorbeeld Marques Brownlee over tech, maar uiteindelijk gaat het simpelweg ook om de groei.

Zeker op het gebied van lifestyle, gezondheid en fitness is er een behoorlijke opkomst geweest van influencials, ik noem maar een Jay Jay Boske in Nederland die met 250.000 (mannelijke?) subscribers toch behoorlijk populair is.

Voorspelling van 2020: een website bouwen om daar met grof geweld bereik op te bouwen heeft nu al geen zin meer: zorg er voor dat je daar bent waar je ook gevonden wordt door je doelgroep. In 2020 zullen er nog veel meer merken toetreden tot ‘earned’ media. Zie het hoofdstuk ‘podcast’ even verderop.

Aansluiting op populaire Internet cultuur

Hierop aansluitend: als je dan toch op die ‘earned’ channels zit: zorg er dan ook voor dat je de (beeld)taal van je klanten snapt. Zie hier een uitstekend voorbeeld van Bol.com op Twitter.

Een beetje zenden vanuit een generieke tone of voice was in 2019 al niet meer ok, maar zal in 2020 nog verder worden genegeerd. Merken die snappen wat je met socials kan — en wat niet — zullen in 2020 vaker voorbij komen. Dat gaat verder dan met je webcare conculega’s lollige grapjes maken. Dat mag gerust in 2019 blijven.

De blauwe megafoon

De blauwe megafoon van de wereld stort in 2020 in: Facebook. Nadat onsympathiek leiderschap van zowel Zuckerberg als Sandberg leidde tot wederom verkiezings-schandalen kiezen tegenstanders van de grootste privacy fuckup massaal voor Elisabeth Warren die dan ook president wordt en in het najaar bekend maakt dat big-tech wordt opgeknipt. Voortaan zijn WhatsApp, Instagram en Facebook verschillende bedrijven. Facebook, dat nu écht alleen wordt gebruikt door 50-plussers vervalt verder tot echokamer. De conversaties met vrienden en familie verplaatst zich — verder — tot groepjes op WhatsApp, dat na tegenvallende experimenten met monetisation hopelijk tot een halt wordt geroepen.

Snap wordt eindelijk gekocht door Google

Met de acquisitie van Fitbit laat Google zien dat er eindelijk weer tijd is voor wat onvervalste M&A activiteit. In 2020 probeert Google de uitgebreide cashpositie nog verder te vullen met leuke activiteiten, en in plaats van Twitter koopt het Snapchat om Facebook nog meer pijn te doen dan — zie boven.

Elektrisch rijden

Ondanks dat bijna alle autofabrikanten elektrische productlanceringen presenteren in 2020 blijft Tesla verbazen met record omzet- en aantallen. Het afbouwen van de 4% bijtelling doet het bedrijf minder pijn. De concurrentie is nog steeds op veel achterstand, ondanks ronkende praatjes uit Stuttgart en Wolfburg.

Mobiel

Op hardwaregebied zien we vooral wat we in 2019 ook al zagen: betere schermen, betere foto-kwaliteit, maar weinig revolutionairs. Apple breekt weer eens records met nieuwe iPhones, maar de andere producten — en het digitale aanbod van SaaS omzet — is wederom teleurstellend, waardoor het aandeel het wel eens lastig kan krijgen. Einde van het jaar treedt Tim Cook af om zich te richten op iets als digitaal welzijn.

Disney(+)

Disney heeft de digitale smaak te pakken en CEO Bob Iger is welliswaar pensioengerechtige leeftijd, maar heeft nog steeds goede- en frisse ideeen. Disney+ gaat in 2020 mooie cijfers op de borden zetten vanwege de uitstekende catalogus van een heleboel blockbusters. Daarbij kan het bedrijf ook de klassiekers verder uitbouwen, met een vervolg op Frozen. Dat zal het op het gebied van merchandise weer uitstekend gaan doen.

Spotify

Spotify was — zoals het Zweede merk betaamt — weer prima op tijd met de integratie van Podcasts in de app. De app had in 2019 al geen concurrentie meer, en in 2020 zal dat niet veel anders zijn. Wel blijft voor mij de vraag of podcasts uiteindelijk mainstream genoeg worden. Niettemin is het bedrijf continue in de lead: niet alleen met de grootste catalogus maar ook met de haarfijne app die werkelijk met ieder redesign beter wordt. Dit bedrijf is ook in 2020 onverslaanbaar op het gebied van audio.

Podcasts

Hierop aansluitend: podcasts. Het concept podcast heeft nogal lang op de plank gelegen als een veelbelovend iets, maar werd eigenlijk tot 2019 niet helemaal serieus genomen. Nu schieten ze als paddestoelen uit de grond en zie ik tot mijn verassing dat ik op maar liefst 11 actieve podcasts ben geabonneerd. Veel te veel dus. Ik heb eigenlijk twee vragen voor 2020, waar ik het antwoord niet op heb:

  1. Op welke manier vindt ik nieuwe podcasts die de moeite waard zijn?
  2. Hoe deel ik m’n luistertijd zo in dat ik niet ‘achter’ kom?

Ik denk en hoop dat we in 2020 ook het fenomeen ‘micro-podcast- gaan krijgen: formats die korter duren dan 10 minuten.

Daarbij vraag ik me af hoe mainstream dit nu al is: als je op de cijfers afgaat luistert een aanzienlijk deel van de Nederlanders naar podcasts maar zie ik in m’n niet-digital-minded omgeving nog vrij veel mensen die uberhaupt nog nooit naar podcasts hebben geluisterd.

Subscriptions

Dit gezegd hebbende: het aantal subscription based services zal nog verder stijgen. Zelfs Blendle stapte dit jaar onder protest over naar een abonnements-model. Betalen voor content wordt nog normaler, dus we eindigen 2020 waarschijnlijk met een mandje aan verschillende media-services, Netflix, HBO, Disney+ en Apple hebben een flinke slag te slaan om kijkers voor zich te winnen, laat staan meer traditionele media als kranten en tijdschriften die nu ineens moeten concurreren met bewegende (big budget) media.

Digitaal welzijn

Populaire internetbedrijven hebben ons in 2019 verslaafd gemaakt aan informatie, en in 2020 gaan we als gebruikers veel actiever aan de slag om deze overload terug te dringen. Apps met teveel pushnotificaties gaan van onze telefoons en ‘digitaal welzijn’ zal in steeds meer apps de norm worden. Zie bijvoorbeeld dark-mode als een voorbeeld: zorg er voor dat gebruikers zonder teveel blauw licht alsnog je apps kunnen gebruiken. Daarbij zullen we ook vaker cursussen zien die laten digital detoxen. Raar, maar echt nodig om gezond te blijven.

E-commerce

Er zal — net als in de US al is gebeurd — een verdere consolidatieslag plaatsvinden tussen een aantal grote spelers zoals Bol.com en Coolblue. De eerste heeft het voordeel van de samenwerking en integratie met AH en de tweede het voordeel dat ze een eigen infrastructuur hebben en kunnen uitbouwen. Het model van Porter is in ieder geval allang niet meer van toepassing: deze bedrijven moeten goed zijn in werkelijk alles: overzichtelijk — en diep product-aanbod, scherpe prijs, snelle levering, goede customer support en gunstige voorwaarden. Dit is echt alleen weggelegd voor de nieuwe spelers: de traditionele generieke retailers zijn nu echt uitgespeeld en zullen de e-commerce activiteiten staken (zie bovenaan owned, vs earned channels) en winkels sluiten en/of stomweg failliet gaan. Slimme merken — zoals Dyson — gaan zelf online verkopen, en slagen daar ook in.

--

--