Voorspellingen voor 2021

Jos van Essen
4 min readJan 4, 2021

--

Vorig jaar typte ik een blog met daarin 12 voorspellingen voor 2020. Gek genoeg was het — zelfs gedurende het jaar — een best goed gelezen stuk. En als ik m nu terug lees zat ik er lang niet altijd naast.

En met die disclaimer waag ik in 2021 een frisse nieuwe voorspelling.

Van owned naar earned channels — part 2

Ik schreef in 2020 al over social media sterren met enorm bereik en zonder eigen (owned) platform. De deal van podcaster en all-round mediafenomeen Joe Rogan met Spotify was daar wel een interessant voorbeeld van. Daarbij was er in de US al een trend van bekende Amerikaanse journalistieken die de sprong maakten naar self-publishing, bijvoorbeeld via Substack of Ghost.

Eind 2020 zag je al een trend waarbij een deel van deze volgers ook weer de stap proberen te maken naar ‘owned’ kanalen in de vorm van cursussen. Ik gok erop dat er in 2021 meer ‘platform’ wars komen zoals nu Netflix, Disney en Apple al in gevecht zijn op basis van de beste exclusives op het platform.

De premiere op streaming

Ondanks dit gevecht — en de dollars die er mee gemoeid gaan- lukt het overigens nog steeds niet om een nieuwe Bondfilms op één van deze platformen te lanceren, gemiste kans van het jaar. Hopelijk lukt dit in 2021 wel. In 2021 is het in ieder geval al de beurt aan Pixar film Souls om — met succes- te debuteren op Disney+. Ook was Universal films er vorig jaar vroeg bij om aan te kondigen dat er meer films exclusief gingen lanceren op streaming services.

Remote — decentralisatie

Ik geloof nog niet zoveel van de ronkende kranten-artikelen die beweren dat het platteland helemaal is opgeleefd en Amsterdam leegloopt als gevolg van remote werken. Wanneer COVID het toestaat zullen met name managers weer aansturen op de — toegegeven ietwat kinderlijke — drang om weer op kantoor te zijn en volledig in sync te vergaderen en te werken.

Slimme managers zullen echter hebben gezien dat de productiviteit met de juiste hulpmiddelen enorm is toegenomen en dat ook introverte medewerkerkers uitstekend uit de voeten kunnen in semi-remote situaties. Zij zullen gaan aansturen (via HR) op het aantrekken van een grotere groep professionals en het verder uitbreiden van digitale tooling om remote nog functioneler te maken om dit ook op langere termijn vol te houden. Als bijgevolg hiervan zul je zien dat bedrijven als Slack, Microsoft, Zoom en later Asana uitstekend gaan presteren op de beurs.

En dat brengt me direct bij mijn volgende punt:

Creatieve tools als de ultieme zelf-expressie op het werk

Creatieve tooling wordt ook meer mainstream in grote bedrijven. Miro, Figma, Sketch, Adobe Creative Cloud worden allemaal belangrijker en urgenter nu veel saai werk geautomatiseerd is. Creatieve (maak) expressie op het werk wordt bovenal weer een gewaardeerde vorm van werk en deze tools helpen mensen om hun beste werk te tonen en te delen.

Micro enterprise SaaS oplossingen

Er zijn nog steeds duizenden SaaS businessesmodellen mogelijk rondom het ver-eenvoudigen van problemen die grote organisaties hebben rondom het (digitaal) organiseren van werk. Verwacht in 2021 een verdere explosie op deze gebieden.

Nieuwsmedia

In de verslaglegging in 2020 ging er helaas nogal wat mis, met met name de TV media als pijnlijke uitschieters. Kijkers moesten bij diverse talkshows met kromme tenen toekeken hoe de makers — en presentatoren — hele groepen mensen tegenover elkaar zetten om deze uit de tent te lokken met soundbites. Treurig dieptepunt hierin was Famke Louise die tegenover Diederik Gommers kwam te zitten. Die laatste wist zich hier overigens prima uit te redden, ondanks een stelletje redacteuren dat, zo bleek later, bewust voor dit format kiest.

Laten we in 2021 hopen dat er weer aandacht komt voor minder soundbites en quote-tjes en meer aandacht komt voor echte diepgravende verhalen. De voortekenen zijn er: de campagne die Follow The Money traditie-getrouw deed aan het einde van het jaar ging zo rap dat de uitgever koos voor een nog ambitieuzer doel: 24.000 betalende lezers telt het enige echte nieuwsmedium in Nederland dat nog niet in Belgische handen is. Indrukwekkend.

Voor de nieuwsmedia die zijn content achter paywalls heeft gezet, ongeveer allemaal — is het zaak om de juiste mensen binnen te krijgen, de churn te verlagen door inhoudelijk ijzersterk te zijn en — niet onbelangrijk — extreem goed in eigen niche. Een ingewikkeld spel dus.

Scherm-fatique

Dit zat ook al in de voorspelling van 2020, maar ik denk dat er nog steeds van alles mogelijk is om scherm-moeheid terug te dringen. Mijn inzicht is wel dat veruit de meeste casual consumenten inmiddels doorheeft dat social media een hele verslavende werking heeft en niet altijd positief is, maar dat er in 2021 ook meer aandacht voor komt om deze schadedelijke invloeden uit je leven te bannen.

Conclusie

Net als in 2020 zal ik er op een flink aantal punten wel weer enorm naast zitten. Neemt niet weg dat ik er enorm naar uit kijk om in 2021 de wereld langzaam een stukje normaler te zien worden. Met nieuwe skills die we ons noodgedwongen aan hebben moeten leren in 2020, maar met fris gemoed en vol creatieve energie. 👍

--

--