Waarom blijft de Bitcoin toch almaar stijgen?

Jos van Essen
3 min readMay 5, 2017

--

De munt is niet gekoppeld aan een grondstof, en heeft geen intrinsieke waarde. Waarom stijgt de koers dan nog steeds zo explosief?

Om hier een duidelijk antwoord op te krijgen is het eerst interessant om te bekijken hoe groot Bitcoin eigenlijk is op dit moment. Er zijn op moment van schrijven ongeveer 16.3 miljoen Bitcoins, en de waarde daarvan is ongeveer $1600 per stuk. Daarmee raken we op een totale waarde van ongeveer 26 miljard dollar, ruwweg hetzelfde waarvoor Microsoft niet zo lang geleden LinkedIN overnam.

1. De geldmarkt

Kapitaal kan inmiddels nergens meer heen. Op een spaarrekening laten staan levert geen klap op, en ook traditionele vormen als obligaties en investeringsfondsen doen het matig of slecht en leveren dus geen klap op. Met de dreiging van negatieve rente gaat vermogen nog meer geld kosten.

De beurs is echter ook een mijnenveld geworden door de hoge koers/winstverhouding van veel aandelen. Ondanks de grote stijgingen van de afgelopen maanden zit er behoorlijk wat risico ingeprijsd in de markt. Door internationale spanning met onder andere Rusland en Noord Korea kan de beurs ieder moment alsnog omslaan.

Bitcoin zit niet gekoppeld aan de internationale markt en heeft daarom iets minder te duchten van wereldproblematiek. Hierdoor stromen gelukszoekers en echte spculanten in, die de prijs opdrijven.

2. Speculeren kun je leren

In de jaren ‘90 en ‘00 waren het de nieuwkomers Alex en Binck die nieuwe mensen op een toegankelijke manier naar de beurs probeerden te brengen. Tegenwoordig zijn er veel meer alternatieven in de vorm van startups. Robin Hood waarmee je gratis kan handelen, en bijvoorbeeld Bux waarmee je leveraged producten kunt kopen met een paar drukken op de knop. Uiteraard kun je dit ook doen in de vorm van Turbo’s en sprinters, maar met deze apps is daytraden gewoon een spelletje.

Deze nieuwe apps trekken een nieuw publiek van jonge mensen aan, die geïnteresseerd zijn in rendement, en wellicht een gokje. Uiteraard is dit geen verklaring voor een waarde van 26 miljard dollar, maar ik denk dat er een grote groep nieuwe beleggers zijn die niet perse aandelen hoeft te bezitten in de Amerikaanse blue chips, maar misschien ook graag investeert in iets nieuws met een technologisch randje: Bitcoin.

3. Up Up & away

Doordat de Bitcoinmarkt enigszins professionaliseert met bijvoorbeeld websites als Kraken en Coinbase is het eenvoudiger om op een betrouwbare manier in te stappen op Bitcoin: kopen en verkopen is ongeveer net zo eenvoudig als een banktransactie doen.

Koersstijgingen?

Er zijn inmiddels een aantal financiële dienstverleners die bezig zijn met het ontwikkelen van ‘echte’ leveraged producten zoals EFT’s. Dit zorgt er voor dat Bitcoin wordt gecombineerd met andere ‘echte’ financiële producten. Voor de leek: EFTs zijn trackers die een willekeurige bundeling van instrumenten kunnen volgen, zoals de AEX of bijvoorbeeld de NASDAQ. Hiermee beleg je niet in 1 instrument, maar in een heel mandje. Als je de Bitcoin onderdeel maakt van zo’n mandje koop je dus een stukje Bitcoin. Dit is sowieso al perfect mogelijk, want Bitcoins worden niet verhandeld per stuk, maar per willekeurige hoeveelheid. Het gevolg van de bundeling met ‘echte’ financiele producten laat zich raden: nog meer instappers, en nog hogere koersen. Ik denk dat we het einde nog lang niet hebben gezien, en dat $3.500 zelfs nog mogelijk is. Ik koop daar overigens niet op in, maar ik ben een nieuwsgierig toeschouwer.

Overigens kunnen deze EFTs er ook voor zorgen dat er mini-flashcrashes optreden: uittreders die hun winst nemen op grote hoeveelheden Bitcoin kunnen zo een kleine koersval veroorzaken. Dit is inmiddels al wel vaker gezien rond de exchanges: grote plukken aan kleine hoeveelheden bitcoin die te koop worden aangeboden. Allemaal geautomatiseerd, net zoals de Internationale beurzen al doen. Wat dat betreft begint Bitcoin steeds meer een financieel beleggingsinstrument te worden: door dikke koppen dat de Bitcoin inmiddels boven de X staat zullen er nog meer toetreders komen. Moderne tulpenhandel? Wie weet zit ik er wel helemaal naast.

--

--